De Toscaanse Bouworde

De Toscaanse bouworde – ook wel eens de Tuskische bouwstijl genoemd – is in feite een simpele versie van de Dorische bouwstijl gebruikt door de Romeinen.

06112507somsetbathjohnwoodjnrs-hotbath1776-8

Het belangrijkste verschil met de klassieke Griekse Dorische stijl ligt bij de zuilen: De Romeinse Toscaanse zuilen bevatten namelijk geen groeven of canneluresHet kapiteel is erg eenvoudig, zonder veel decoratie en gebruik makend van een eenvoudig profiel. Wegens zijn afmetingen en verhoudingen kan deze Toscaanse orde ook geclassificeerd worden als een afstamming van de Ionische orde.

“De Toscaanse orde” (…) “De meest solide en minst versierde.” 

– Italiaanse architect Sebastiano Serlio, Regole generalii di Architettura

Geschiedenis 

Er heerst wat onduidelijkheid betreffende de origine van de Toscaanse orde. Sommigen beweren dat de orde een eerder primitieve bouwstijl was die dateerde voor de beroemde Dorische, Ionische en Korintische tempels, terwijl anderen zeggen dat de Toscaanse orde door de Italiaanse architecten is gecreëerd. Ze zouden hun inspiratie duidelijk gehaald hebben van de Grieks-Dorische bouworde, die later evolueerde naar een Romeins-Dorische stijl en uiteindelijk de Toscaanse orde.

De Italiaanse architect Sebastiano Serlio vond de Toscaanse bouwstijl uitermate geschikt voor “versterkte gebouwen zoals stadspoorten, kastelen, forten, munitievoorraden, gevangenissen, havens en overige oorlogsgebouwen”.

Tuscan-Order

De Toscaanse orde werd vaak gebruikt in de 19de eeuw, tijdens de Georgische stijl. In Nieuw Engeland en Ohio (Verenigde Staten) werd de Toscaanse bouwstijl erg vaak toegepast. Leuk weetje: tot op de dag van vandaag kennen sommige tuindecoraties een stijl erg gelijkaardig aan het Toscaans.

Leave a Comment